Állati Kérdések / a Vakond

Milyen mélyre fektessem a vakondhálót?

A vakondhálót 10-15 cm mélyen javaslom fektetni, abban az esetben, ha magvetéssel tervezi a füvesítést, ellenben ha a gyepszőnyegterítés mellett dönt, akkor elegendő közvetlen a gyepszőnyeg alá fektetni.

Szétrágja a vakond a vakondhálót?

Nem, az anyag rácsszerkezete és keménysége miatt nem képes átrágni a hálót.

Elpusztul a vakond a vakondháló alatt?

Természetesen nem, a vakondháló nem jelent veszélyt a vakondra, csak távol tartja a felszíntől és megakadályozza, hogy a felszínre túrjon.

Amikor kertépítésbe kezd általában csak a felszínt látjuk, a földben lévő járatokat nem. Ha már van vakond a kertben az építéssel járó felfordulás és zaj miatt a vakond ideiglenesen továbbáll. Amikor az öntözőrendszer, a háló és a növények már a helyükön lesznek és elindul az élet a kertben, a vakond visszatér, viszont az új járatokból már nem tudja a földet a felszínre túrni, ezért ismét távozik.

A vakond a vakondháló alatt is dolgozik?

Igen, a vakond sajnos sok esetben csak arra a rövid időre lép le, amíg a feje tetejére állítják a szakemberek a kertet. Amint minden a helyére kerül és visszaáll a régi rend, úgy a vakond is visszaköltözik és tovább munkálkodik a felszín alatt. Szerencsére nem csak vakondhálóval lehet védekezni a vakondok ellen! Létezik egy száz százalékban szerves anyag, ami nyolcvan százalékban szarvasmarha trágyát, húsz százalékban birkatrágyát tartalmaz, így remekül táplálja a kertet, de mellette még van egy jótékony mellékhatása, hogy elűzi a vakondokat a ricinusos hatóanyagának köszönhetően.

Kertépítés és a vakondháló

Van más megoldás a vakondok távol tartására?

Határozottan igen! A ricinus olajat tartalmazó Horto Bio granulátum az összetételének köszönhetően elűzi a talajlakó kártevőket (pajor, csiga, hangya), amikkel a vakond táplálkozik.

Kertépítés trükkök kártevők ellen

Megöli a Horto Bio az állatokat? 

Nem, egyszerűen csak elűzi őket a rendszeresen kezelt területről.

Horto Bio szerves trágya

A vakondháló vagy a Horto Bio granulátum a hatásosabb a vakondok távol tartására?

Tapasztalatom és véleményem szerint mind a kettő stabil, de a leghatásosabb, ha a legurított vakondháló mellett évente kétszer kiszórja a megadott mennyiséget a gyepre. Mivel a vakondoknak nem lesz mit enniük a föld alatt ezért nem is maradnak a kertjében. Nem mellesleg így megszabadulhat a föld alatt élő kártevőktől is, amik szintén komoly károkat tudnak okozni a gyep gyökérzónájában, ezzel rontva a felszín feletti látványt.   

Kertépítőt keresel? Megtaláltad. Ne keress tovább, vedd fel velünk a kapcsolatot!