Agyagos a kerted talaja? Megoldható a probléma.

Röviden és tényszerűen elmondom a lényeget.

Az agyagról általában … 

A talajban található agyag 0,002 mm vagy annál még kisebb méretű, apró szemcséket jelenti. Ha az agyag aránya a talajban meghaladja a 40%-ot, akkor kötött, agyagos talajról beszélünk.

Az agyagos talajok megkötik a vizet, ezért kötött talajoknak is szoktuk hívni. A kötöttség utal a talaj művelhetőségére és szerkezetére is.

Kertépítés és az agyagos talaj

Minél nagyobb a talaj agyagtartalma, annál nehezebb a növények gyökereinek felvenni a vizet és a benne oldott tápanyagokat. Ennek az az oka, hogy az agyag apró szemcsemérete miatt rengeteg vizet vonz magához, így az állaga egy sűrű, levegőtlen masszává válik. A víztől megduzzadt apró agyagszemcsék, kiszorítják az oxigént a talajból, így a gyökerek megfulladnak és velük együtt a növények is.

Az agyagos talaj szerkezete a környezeti hatásoktól (csapadék és szárazság) folyamatosan változik, a csapadéktól megduzzad, a szárazságtól pedig megrepedezik. Ez a folyamatos körforgás azt eredményezi, hogy a gyökerek hol megfulladnak, hol pedig, a ‘mozgó’, zsugorodó talaj hatására szétszakadnak. Az agyagos talajok művelése szinte lehetetlen, mert vagy a kenődő nedves állapot vagy a kőkemény kiszáradt állapot jellemező rájuk, továbbá jellemző rájuk az is, hogy lassan melegednek fel, ami tavasszal sokszor előnytelen is lehet.

Agyagos a talaj

Így műveld és javítsd fel az agyagos kerted! 

Az agyagos talajokat úgynevezett szerkezetlazító anyagokkal tudod feljavítani. A szemcseméretben a lényeg, ugyanis a nagyobb szemcseméretű anyagok csökkentik az agyagszemcsék dominanciáját, ami a talaj fizikai tulajdonságait illeti. Ha egyszerűen folyami szürkehomokot kevernél a talajba, már magában az sokat lazítana a kötött talajon, de egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldás, ha komposztot vagy komposztált istállótrágyát keversz a talajhoz. Ezek tartósan lazítják a talajt, tápanyagot adnak, elősegítik a humuszképződést valamint felvehető formában tartják meg a vizet és a tápanyagokat. 

Biológiai talajművelés

Amit tenned kell: 

Forgass a talajba homokot, érett istállótrágyát vagy komposztot (3-4kg/m2 mennyiségben), mindemellett érdemes további ásványokat és kőzetőrleményt pl. alginitet, zeolitot esetleg bazaltot tenni a földkeverékhez (2-5kg/m2 mennyiségben).

Növények agyagos talajon

Az agyagos talajt lehetőség szerint ősszel, száraz időben végezd, ezzel meg tudod könnyíteni magadnak a tereprendezés munkálatait. 

Kertépítőt keresel? Megtaláltad. Ne keress tovább, vedd fel velünk a kapcsolatot!