Mi a gyepszőnyeg? Mennyibe kerül?

Egyszerű kérdések és praktikus válaszok. 2/1

Mi a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg 18 hónapig fűiskolában nevelt, gyommentes, sűrű pázsit.

Mielőtt felszedik, előtte másfél évig hetente kétszer nyírják, öntözik, szakszerűen gyomirtják, és biztosítják a tápanyag utánpótlását.

Mikor van a gyepszőnyeg telepítésének ideális időpontja?

Az ideális telepítési ideje a tavasz és az ősz, de működő öntözőrendszer mellet gyakorlatilag nyáron a legnagyobb melegben is telepíthető.

Mennyibe kerül a gyepszőnyeg?

Nincs egységes ár. Erősen függ a minőségtől, és a szállítási távolságtól. Úgy vélem, hogy 1200.- és 1500.- között első osztályú, kiváló minőségű gyepszőnyeg kapható.

Mennyibe kerül a gyepszőnyeg telepítésének munkadíja?

Erre sincsen egységár. Függ a domborzati és terepviszonyoktól valamint a talaj minőségétől is. Nagyságrendileg 3000Ft/m2- rel lehet számolni a gyepszőnyeg anyagköltségével együtt.

Hogyan kell előkészíteni a területet a gyepszőnyeg terítése előtt?

A gyepszőnyeg terítés és a magvetéses füvesítés talaj előkészítése gyakorlatilag ugyanaz.

Alapfeltétel a jó minőségű talaj és annak lazítása, átgereblyézése és tápanyagellátása és nem utolsó sorban a talajszint beállítása. (minimum 2-3x, amíg tökéletes nem lesz a szint)

Igény esetén vakondhálót is lehet teríteni és végezetül a gyökeresedést serkentő műtrágya elszórása. (a műtrágya ez esetben a gyepszőnyeg alá kerül, hogy közvetlen a gyökérzónába fejtse ki a hatását)

Telepíthető árnyékos helyre a gyepszőnyeg?

Telepíthető, de minden esetben biztosra vehető a gyep lassú kikopása, ritkulása. A ritkulást felülvetéssel és folyamatos gondozással lehet lassítani.

Mekkora a gyepszőnyeg?

Az tekercs 40 cm × 250 cm-es méretben kapható, ami egységesen 2cm vastag.

Mekkora súlya van a gyepszőnyegnek?

Nedvességtartalmától függően kb. 20 kg.

A következő bejegyzésemben megtudhatja, többek között azt is, hogy milyen műtrágyát érdemes használni telepítéskor, mikor kell először megöntözni a gyepet, hogy mennyi a vízigénye a frissen telepített pázsitnak és még további kérdésre adok választ, hogy Önnek minél könnyebb dolga legyen dönteni! 

gyepszőnyeg kontra fűmag vetés

Kertépítőt keresel? Megtaláltad. Ne keress tovább, vedd fel velünk a kapcsolatot!