Gyepszőnyeg vagy magvetés a jó döntés?

Tapasztalatom és véleményem szerint erre a kérdésre nincsen egyértelmű és mindent elsöprő válasz csak igények és anyagi határok vannak. 

Bármelyiket is választja, mindkét esetben egyenletes és gyommentes talajt kell biztosítani, ki kell alakítani a szegélyeket, igény esetén lefektetni a vakond hálót és nem utolsó sorban kiépíteni az öntözőrendszert. Ez utóbbit el lehet hagyni, de hosszú távon bizton állítom, hogy kifizetődik ez a többletköltség. Az elején időt és energiát spórol meg, ami a rohanó mindennapjainkban igazán nagy kincs. Nincsen két egyforma kert, ezért a parkosítási és füvesítési költségek is eltérnek egymástól. A költségvetést a legtöbb esetben a domborzati viszonyok, a talaj minősége és az Ön igénye határozza meg.

Tipp: ebben az összehasonlító táblázatban megtalálhatja a válaszokat, amik segíthetik Önt a döntésében. 

gyepszőnyeg vagy fűmag vetés

Az anyagiakat tekintve a gyepszőnyeg m2- enként kb. 3000 forintos költséggel jár, ebben az árban benne van az anyag -és terítési költség, a műtrágya és a barnatőzeg költsége valamint az első fűnyírás díja is. Plusz költségként merül fel a gyepszőnyeg szállítási költsége és a területen lévő nyesedék, törmelék és egyéb hulladék elszállítása, valamint a durva tereprendezés abban az esetben, ha a gyepszőnyeg terítést komoly földmunkálatok kell, hogy megelőzzék.

gyepszőnyeg kontra fűmag vetés

fűmagvetés már 1600 forintos m2 áron elérheti, persze ebben az esetben is számolnia kell a domborzati viszonyokkal és a talaj minőségével valamint a gyomosodás kockázatával. A magvetés nagyságrendekkel kedvezőbb ugyan, de érdemes átgondolnia, hogy abban az esetben, ha a gyepszőnyeget választja, akkor rengeteg időt és energiát tud megspórolni, és így pénzt is, amit fordított esetben arra költ, hogy zöldbe borítsa a kertjét. (mindkét esetben érdemes mérlegelni, hogy az alacsony ár minőségi kompromisszumokkal jár)

Hogy melyiket ajánlanám Önnek bátor szívvel? Ezt minden esetben a kert nagysága, annak domborzata, az Ön igénye és természetesen az anyagi lehetőségei fogják keretezni.

Mindent összefoglalva, a gyepszőnyeg terítése költségesebb, de ebben az árban megfizeti azt az 1-1,5 éves szakértői gondoskodást, amit a magvetés követ. Nincs gondja az öntözéssel, a gyomlálással, az esetleges fertőzésekkel, instant gyepet kap alig pár nap alatt, amivel rengeteg időt és energiát meg is spórol. Arról nem is beszélve, hogy a kockázati tényezők ebben az esetben mind áthárulnak a gyepszőnyeg termesztőre és rám.

Tipp: ebben az összehasonlító táblázatban megtalálja a válaszokat, ami segítheti Önt a döntésében! 

Kertépítőt keresel? Megtaláltad. Ne keress tovább, vedd fel velünk a kapcsolatot!